Chleb Pod Grapą

Chleb jesienny: żytni 100% z dyniowym puree i pestkami dyni

Gdy chmurno, pada bez końca i nękają jesienne smutki, dobrze upiec chleb poprawiający humor. Taki właśnie jest ten jesienny bochen, bo dzięki ugotowanej i zmiksowanej dyni zyskuje wesoły, pomarańczowy kolor. Dyniowe chleby są punktem obowiązkowym na moim stole każdej jesieni, jednak w tym roku pierwszy raz użyłam dyni hokkaido i barwa jest wyjątkowo nasycona.

Kromki chleba żytniego z dynią i jesienne liście

By przygotować puree dyniowe kroję w kostkę 250g dyni hokkaido razem ze skórką, umieszczam w rondelku z ¼ szklanki wody i gotuję do miękkości pod przykryciem. Miksuję na gładko w pojemniku blendera.

Zaczyn:

  • 50g zakwasu z mąki żytniej typ 2000
  • 100g mąki żytniej typ 720
  • 100g wody

Składniki zaczynu wymieszać łyżką w dużej niemetalowej misce, przykryć i zostawić do fermentacji na 8-10 godzin.

Zbliżenie kromki chleba żytniego z dynią

Ciasto właściwe:

  • zaczyn
  • 175g wody
  • 285g gęstego dyniowego puree
  • 1 płaska łyżka soli
  • 500g mąki żytniej typ 720
  • 50g pestek dyni
  • dodatkowe pestki do posypania chleba

 

Pokrojony chleb żytni z dynią i jesienne liście

Do miski z zaczynem dodać wodę, puree i sól, wymieszać. Dodać połowę mąki żytniej, zamieszać kilka razy, następnie dodać resztę mąki i pestki dyni. Mieszać krótko łyżką aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto, nie za długo. Przykryć folią stretch i zostawić do fermentacji na 1-2 godziny.

Dużą keksówkę wysmarować olejem i obsypać mąką żytnią. Ciasto chlebowe krótko przemieszać i przełożyć do foremki. Wierzch wygładzić łopatką silikonową lub spodem łyżki, posypać pestkami dyni i lekko je docisnąć do powierzchni. Przykryć i zostawić do wyrastania aż chleb podwoi objętość – mój bochenek wyrastał 2½ godziny.

Piekarnik rozgrzać do 220°C bez termoobiegu. Wstawić chleb na poziom poniżej połowy piekarnika, piec 10 minut. Obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 40-45 minut. Wyjąć z foremki i studzić na kratce.

Przepis własny

Skomentuj