Chleb Pod Grapą

Chleb orkiszowy z domowym słodem

Świeżo zmielony, pięknie pachnący domowy słód, spełnia swoje przeznaczenie trafiając do pysznego chleba. To aromatyczny bochen o wilgotnym miękiszu, uzyskanym poprzez dodanie mąki zaparzonej ze słodem oraz pieczenie w przykrytym garnku żeliwnym. Wypieczony niemalże do przypalenia, dzięki czemu aromat skarmelizowanych cukrów przedostaje się pod skórkę chleba.

Chleb orkiszowy pieczony w garnku żeliwnym

Bochen upieczony lipcowym popołudniem

Zaczyn:

  • 100g zakwasu z mąki żytniej typ 2000
  • 200g mąki orkiszowej typ 650
  • 200g wody

Umieścić składniki zaczynu w dużej, niereaktywnej misce. Wymieszać dokładnie, przykryć i odstawić do fermentacji na 8-9 godzin. W tym samym czasie przygotować zaparkę.

Zaparka:

W drugiej misce umieścić słód i mąkę, zalewać wrzątkiem i energicznie mieszać, rozgniatając grudki mąki. Przykryć i odstawić, aż zaczyn będzie gotowy.

Połączyć gotowy zaczyn z zaparką, przykryć i odstawić na 2-3 godziny.

Zmielony słód orkiszowy

Słód mielony lipcowa nocą

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn z zaparką
  • 1 płaska łyżka soli
  • 160g mąki orkiszowej typ 650
  • 100g mąki żytniej typ 2000

Do mieszanki zaczynu z zaparką dodać sól i mąkę orkiszową, mieszać intensywnie łyżką do połączenia składników, a następnie jeszcze przez 2-3 minuty wyciągając ciasto w górę i napowietrzając je. Dodać mąkę żytnią, mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryć i odstawić do fermentacji na 2-3 godziny.

Wnętrze garnka żeliwnego nasmarować olejem i obsypać mąką razową. Przemieszać krótko ciasto chlebowe i przełożyć je do garnka. Wygładzić wierzch ciasta, przykryć garnek folią stretch lub ściereczką, odstawić do wyrastania na około 3 godziny – do podwojenia objętości.

Gdy chleb wyraźnie zwiększy objętość nakryć garnek pokrywką i wstawić go do zimnego piekarnika – jeden poziom poniżej środkowego. Ustawić temperaturę na 250st.C z termoobiegiem, piec 40 minut. Zdjąć pokrywkę, wyłączyć termoobieg i dopiekać jeszcze 5-10 minut. Wyjąć chleb z garnka i studzić na kratce.

Chleb orkiszowy na zakwasie z domowym słodem

Równomierny miękisz i milczenie iglaków

Przepis własny

Skomentuj