Chleb Pod Grapą

Do chleba: obazda po bawarsku i ziołowa pasta z tofu

Będąc zjadaczką ogromnych ilości chleba, a zarazem przeciwniczką kulinarnej nudy, zgromadziłam spory zasób receptur na smarowidła do kanapek. Chcę podzielić się dwoma, które uprzyjemniają moje śniadania od wielu lat. Obazda to pasta z sera camembert, bardzo kremowa i sycąca. Idealnie pasuje do żytnich razowców, szczególnie takich ze słodową nutą. Najbardziej smakuje mi z plastrem pomidora, choć tradycyjnie zestawiana jest z rzodkiewą. Z kolei ziołowa pasta z tofu jest lekka i świeża w smaku. Najsmaczniej wypada na kromce z orkiszu lub jasnej mąki żytniej, w towarzystwie kiszonego ogórka i kiełków albo posypana podprażonymi ziarnami dyni i słonecznika.

 

Obazda na chlebie litewskim

Obazda po bawarsku

  • 250g sera camembert
  • 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • po szczypcie soli, pieprzu i kminku

Camembert pokroić w drobną kostkę, umieścić w misce wraz z masłem i śmietaną i wymieszać lekko rozcierając, by składniki dobrze się połączyły. Listki pietruszki i cebulę posiekać drobno, wmieszać do pasty wraz z przyprawami. By osiągnąć kremową konsystencję pasta musi postać w temperaturze pokojowej przynajmniej pół godziny.

 

Ziołowa pasta z tofu na jasnym chlebie żytnim ze słonecznikiem

Ziołowa pasta z tofu

  • 250g tofu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek koperku
  • garść liści bazylii
  • kilka piórek szczypiorku
  • szczypta białego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)

Tofu dokładnie odsączyć, pokroić w kostkę. Posiekać czosnek i zioła razem z łodyżkami (po posiekaniu otrzymuję całą szklankę zieleniny). Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować. Pastę najlepiej przygotować dzień wcześniej, by miała czas się przegryźć.

 

Lekko zmienione przepisy z książki „Chleb własnego wypieku” Mirjam Beile

 

 

Skomentuj