Chleb Pod Grapą

Proste orkiszowe bułki śniadaniowe

Gorące, pachnące bułki na śniadanie – każdy ma czasem na nie ochotę, niewielu jednak wstanie bladym świtem, by wyrabiać ciasto, a potem czekać z burczącym brzuchem, aż wyrośnie. Nie ma zresztą takiej potrzeby, wystarczy kilka minut na przygotowanie ciasta w misce tuż przed pójściem spać i wstawienie go do lodówki. Staranne formowanie też można odpuścić, by nie przemęczyć się o poranku 🙂 Urok poniższych bułeczek tkwi w prostocie wykonania, a także w niedoskonałości ich kształtu. Do tego miękkie wnętrze i chrupiące ziarenka – czego chcieć więcej?

Z przepisu wychodzi 10-12 małych bułek.

Bułki orkiszowe z ziarnami w koszyku

Ciasto:

  • 10g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 330g wody
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 200g maki orkiszowej typ 650
  • 300g maki orkiszowej typ 1850

Do obtoczenia:

  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka sezamu

Bułka orkiszowa z masłem

W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem i łyżką wody, zostawić na 5 minut. Dodać wodę, olej, mąki i sól, wymieszać łyżką, aż mąka wchłonie płyn. Wyrabiać w misce dłonią przez 3-5 minut, ciasto musi stać się jednolite i nabrać nieco elastyczności. Przykryć miskę folią stretch i wstawić na noc do lodówki.

Rano wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Przygotować małą miseczkę z wodą, ziarna do obtaczania wysypać na talerzyk. Wyjąć ciasto z lodówki, przemieszać krótko w misce w celu odgazowania i przystąpić od razu do przygotowania bułeczek. Odciągnąć kawałek ciasta i odciąć nożem. Zamoczyć do połowy w wodzie, przyłożyć mokrą część do ziaren, by się przykleiły, ułożyć bułkę na papierze do pieczenia ziarnami do góry. Powtarzać do wykorzystania całego ciasta. W razie przyklejania się ciasta do dłoni moczyć je w wodzie. Przykryć bułki ściereczką i zostawić do wyrastania na 30-60 minut (powinny w widoczny sposób zwiększyć objętość).

Rozgrzać piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Zwilżyć bułki wodą ze spryskiwacza do kwiatów, wstawić na poziom poniżej połowy piekarnika. Piec 20 minut, następnie wyjąć na kratkę do studzenia albo na talerz, by od razu zjadać 🙂

Przepis własny

Przepis dodany do akcji „Wypiekamy pieczywo“

Wypiekamy- pieczywo

 

Skomentuj