Chleb Pod Grapą

Świąteczny chleb bakaliowy inspirowany moczką

Na stole wigilijnym moich teściów zawsze pojawia się miska moczki, jestem więc dobrze zaznajomiona z tym przysmakiem. Moczka to śląska potrawa świąteczna, przygotowywana z rozdrobnionego piernika, gotowanego z piwem i bakaliami. Deser ten stał się inspiracją dla poniższego bochenka, któremu piwo nadaje słodowy aromat i ciemny kolor, a jego każdy kęs wypełniają orzechy, migdały i suszone owoce.

Kromki chleba żytniego z piwem i bakaliami

Zaczyn:

  • 50g zakwasu z mąki żytniej 2000
  • 100g mąki żytniej 720
  • 100g wody

Składniki zaczynu umieścić w dużej niemetalowej misce, wymieszać łyżką. Przykryć folią stretch i odstawić na 10-12 godzin.

Ciasto właściwe:

  • 400g ciemnego piwa karmelowego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 500g mąki żytniej 720
  • 40g orzechów laskowych
  • 40g orzechów włoskich
  • 40g całych migdałów
  • 40g daktyli
  • 40g rodzynek
  • 40g wędzonych (lub suszonych) śliwek

Pokrojony chleb z orzechami, migdałami i suszonymi owocami

Do miski z zaczynem wlać piwo, wsypać sól i mąkę, wymieszać krótko do połączenia składników. Posiekać grubo bakalie. Posiekane owoce wymieszać w miseczce z dodatkową łyżeczką mąki, następnie wszystkie bakalie wmieszać do ciasta. Przykryć folią stretch i odstawić do fermentacji wstępnej na 2-3 godziny.

Dużą keksówkę (moja ma wymiary 35x10cm) posmarować olejem i obsypać dokładnie grubą mąką żytnią. Ciasto w misce krótko przemieszać, następnie przełożyć do foremki. Wygładzić wierzch łopatką albo spodem łyżki. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości (mojemu bochenkowi zajęło to 4 godziny).

Piekarnik rozgrzać do 215°C bez termoobiegu. Wierzch chleba zwilżyć wodą ze spryskiwacza do kwiatów. Wstawić na poziom poniżej połowy piekarnika, piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200°C, piec kolejne 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki i studzić na kratce.

Przepis własny

Skomentuj